Skip links
Новини

Китай запустив першу у світі АЕС четвертого покоління

Китай перебуває осторонь важких воєнних і політичних процесів. Проте Піднебесна імперія намагається захопити економічне лідерство. Звичайно, це не завжди вдається, але подекуди є і успіхи. Зокрема, інформаційна агенція Reuters із посиланням на Національне енергетичне управління Китаю повідомляє про запуск в експлуатацію перших у світі ядерних реакторів четвертого покоління. Атомна електростанція, на якій вони встановлені, має назву «Шідаовань». Вона розташована в східній частині Китаю, у провінції Шаньдун, на узбережжі Жовтого моря в затоці Шідао (звідси, напевно, походить і назва).

У чому особливості події

Атомна станція «Шідаовань» є повністю китайським проєктом, включаючи права інтелектуальної власності. Задум побудувати її з’явився ще у 2006 р. Безпосередньо будівництво розпочалося у 2012 р., у 2021 р. станція вже була підключена до національної електромережі Китаю, і лише у 2023 р. оголошене про її повноцінне введення в роботу. До реалізації проєкту долучено близько 500 компаній, що спеціалізуються на інжинірингу, виробництві й експлуатації обладнання та інших напрямах. Об’єкт має безпрецедентну потужність, що вимірюється сотнями МВт. Рівень локалізації обладнання сягає понад 90%. У розробці проєкту брали участь:

  • група China Huaneng Group;
  • Китайська національна ядерна корпорація;
  • університет Ціньхуа.

Загалом станція включає 2200 комплектів обладнання і 6 повноцінних технологій. Але головним її компонентом є два високотемпературних газоохолоджувальних реакторів (скорочена абревіатура HTGR). Кожен із них має потужність 250 МВт. Саме в них зосереджена технологія ядерної енергетики четвертого покоління. Як каже керівник проєкту Чжан Яньсю, конструкція реактора унеможливлює виток або розплавлення радіоактивних матеріалів навіть у разі повної втрати охолоджувальних потужностей. Отже, працювати він може за надвисокої температури.

Варто зазначити, що в перспективі, окрім HTGR, розглядається можливість використання інших типів ядерних реакторів четвертого покоління. Зокрема, натрієвий, що працює на швидких нейронах. До речі, у його розробку вкладене чимале фінансування. Активно ведеться робота над реактором із розплавом солей. Перевага такої конфігурації у високому рівні безпеки. Проте розробники «Шідаовань» наразі надали перевагу саме високотемпературному газоохолоджувальному реактору.

Варті уваги й модульні станції, які є складовою проєкту. Перевага їхня полягає в тому, що їх можна експлуатувати поза зоною ядерних об’єктів. Отже, відкривається можливість розміщувати їх віддалено для опалення, а також живлення потужних підприємств, наприклад, тих, що працюють у секторі важкої промисловості. Перед тим, як «Шідаовань» запрацювала, проводилися випробування її стабільності. Заходи тривали впродовж 168 годин.

Подальші перспективи

Фахівці дійшли висновку, що використання електростанції здатне:

  • раціоналізувати витрати палива;
  • посилити показники безпеки на ядерному об’єкті;
  • знизити негативний вплив на довкілля.

Отже, «Шідаовань» є комерційною АЕС, і її будівництво спрямоване на покращення добробуту і зміцнення економіки всередині Китаю. За офіційними даними, країна прагне нарощувати ядерну енергетику з метою знизити викиди вуглецю. Загалом влада Китаю планує до 2035 року виробляти 10 % електроенергії, а у 2060 р. – 18 %.

Річ у тім, що переважна більшість країн, які експлуатують АЕС, використовує ядерні реактори другого покоління. Щодо обсягів реакторів третього покоління, вони досі лишаються незначними, Отже, введення в експлуатацію станції «Шідаовань» четвертого покоління має стимулювати інші країни на власні розробки. У цьому насамперед мають бути зацікавлені країни Заходу, щоби запобігти домінуванню Піднебесної в енергетичній сфері.

Цей сайт використовує файли cookie і схожі технології, щоб гарантувати максимальну зручність користувачам.